FIPO se vraća!

Financijsko i pravno opismenjavanje projekt je studentske udruge Meritokrat koji na jednostavan i razumljiv način objašnjava pojmove iz područja prava i financija putem edukativnih članaka i popratnih animiranih videa. Ideja je projekta Financijsko i pravno opismenjavanje, ili skraćeno FIPO, da se svake godine obrađuje druga pravna, odnosno financijska grana, te da se projekt postepeno nadograđuje. 

Prošle je godine FIPO objavio seriju o ustavnom pravu i doživio velik uspjeh, osvojivši Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu i Dekanovu nagradu Pravnog fakulteta u Zagrebu, za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Iako ponosni na taj uspjeh, on predstavlja samo početak. Ove godine FIPO se vraća s većim i ambicioznijim projektom. Predstavljamo Vam FIPO #2: Europska unija. 

Prvi članak i video pod naslovom „Zašto postoji EU?“ objavit ćemo na Dan Europe, 9. svibnja. U narednim tjednima slijede novi članci popraćeni animiranim videima, kojima nastojimo obraditi kompliciranu temu Europske unije na jednostavan i pristupačan, ali činjenično točan način. Zatim nakon ljetne pauze nastavljamo s još pet članaka i videa, čime ćemo zaokružiti seriju od deset tema. Kroz njih želimo dati osnove razumijevanja Europske unije i njenog pravnog poretka jer smatramo da bi to svatko trebao znati, a kod nas se nažalost premalo podučava. 

Zašto FIPO i zašto EU?

Smatramo da je jedan od većih problema našega društva neznanje i nezainteresiranost za društveno-političke procese. Jednim je dijelom to tako jer su teme doista komplicirane, no dijelom i stoga što se u školama i u medijima nedovoljno radi na obrazovanju za aktivno građanstvo koje razumije funkcioniranje javne vlasti u demokratskoj državi. Mi smo tu kako bismo to pokušali promijeniti i pomoći da naši sugrađani podignu svoju razinu pravne pismenosti. 

Prošle godine bavili smo se ustavnim pravom koje je, kao temelj svih ostalih grana prava, ključno za razumijevanje kako država funkcionira. Kroz projekt smo pojasnili osnovne pojmove ustavnosti i diobe vlasti, opisali funkcije Sabora, Vlade, sudova i drugih državnih tijela u Republici Hrvatskoj, te prikazali tematiku referenduma i ustavnog sudovanja. 

Ove godine odlučili smo se baviti Europskom unijom jer je to logičan nastavak priče o ustavnom poretku, a cilj nam je bio prikazati njegov odnos s europskim pravom, kao i dati temeljno potrebno znanje o svim aspektima EU. Osim toga, imamo dojam da upravo o Uniji često nedostaje razumijevanja ili postoje krive informacije, pa nam je bio izazov kako to izložiti i jasno i točno i zanimljivo.


Tko je radio na projektu?

Naš tim čine ponajviše studenti prava, uključujući voditelje Stjepana Gvozdića i Jakova Maričića, ali također i studenti povijesti i ekonomije. Oni su radili na pisanju članaka od početka akademske godine, kako bi ovim temama udahnuli život. Nakon toga je članke kontrolirala asist. Antonija Ivančan s katedre za Europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kojoj smo zahvalni na pomoći i poticaju. Zahvaljujući njezinim prijedlozima i ispravcima, možete se uzdati u to da nećete naći krive informacije u našim člancima. 

Ovi tekstovi o europskom pravu poslužit će kao podloga za drugi projekt udruge Meritokrat – pod nazivom Mijenjajmo znanjem – koji je usmjeren na srednjoškolce. Tim tog uspješnog novog projekta oživio je naš lanjski sadržaj o ustavnom pravu kroz interaktivne radionice za gimnazijalce, stručni skup za nastavnike pod okriljem Agencije za odgoj i obrazovanje, istraživanje pravne pismenosti u srednjim školama i drugo. Sam projekt FIPO bi, nakon ove svoje druge sezone, po planu trebao preći da teme javnih financija.


Zašto čitati naše članke?

FIPO se razlikuje postojećeg sadržaja na internetu, iako se većina informacija naravno može lako pronaći na raznim informativnim stranicama. No razlika je u prezentaciji. Ti članci nisu samo kolekcija suhoparnih informacija nabacanih zajedno. Naš je tim uložio puno truda, ne samo kako bi prikupio informacije već ih i prikazao na lako razumljiv i pristupačan način. U našim člancima naći ćete šarolike primjere, jednostavne opise i običan jezik. Tekstovi projekta FIPO nisu napisani kako bi Vam ispredavali neku dosadnu lekciju, već kako bi Vam ispričali priču i prenijeli znanje.


Za koga je FIPO namijenjen?

Za sve! Trudili smo se da sadržaj bude jednako pristupačan svim generacijama, kako bi svaka zainteresirana osoba ovdje mogla nešto naučiti kad god to poželi. Edukacija je najbolje sredstvo da svaki član našega društva shvati svoju važnost i odgovornost te nakon što usvoji osnovne pravne i financijske pojmove, aktivno djeluje u svojoj okolini.
Sljedeće u nizu članaka i videa možete očekivati na web stranici Meritokrata te na našim Facebook, Instagram i  LinkedIn profilima! Da ne biste propustili nijednu objavu, možete bookmarkati naš web i zapratiti nas na društvenim mrežama! 


Objavljeno: 05.05.2021.