Održan Stručni skup: Ustav, ustavnost i ljudska prava!

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca. Na taj dan 1948. godine u Parizu potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima, te je po prvi puta u povijesti priznato pravo svih ljudi na ‘život, slobodu i sigurnost - bez ikakvih razlika’.

Prigodno, naš tim Mijenjajmo znanjem, ovog ponedjeljka održao je Stručni skup za nastavnike na temu Ustav, ustavnost i ljudska prava pod okriljem Agencije za odgoj i obrazovanje. Stručni skupovi održavaju se u raznim područjima, a naše predmetno područje bilo je Građanski odgoj i obrazovanje.  
Na izradi sadržaja za skup dva mjeseca vrijedno su radili članovi tima Mijenjajmo znanjem - Andrej Mirković, Josip Skočibušić i Dora Tramišak, zajedno s voditeljicama Josipom Babić i Mihaelom Bekina.


Kroz predavanje obrađene su različite teme, počevši od sukoba i načina rješavanja istih, preko osnovnih koncepcija ustavnosti i ljudskih prava, završno sa zaštitom ljudskih prava i primjerima iz prakse.


Više o tome kako i zašto upravo Meritokrat sudjeluje u ovom Stručnom skupu pitali smo voditeljicu Županijskog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Grada Zagreba i Zagrebačke županije - dipl.ing.,prof.savjetnicu Violetu Grilec: 


            1. Kako ste čuli za našu udrugu i zašto ste odlučili surađivati baš s nama?

              Za Vas sam čula preporuke od kolega i potražila Vašu web stranicu.

           2. Koliko je tema ustavnosti i ljudskih prava važna za rad nastavnika u školama?

Izuzetno važno! Kako iz privatnih razloga, tako i zbog propisanih obveza. Naime, 25. siječnja 2019. godine donesena  je Odluka o donošenju kurikuluma za među predmetnu temu građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Njome svi nastavnici imaju obvezu educirati se i provoditi Građanski odgoj i obrazovanje kao jednu od među predmetnih tema. S obzirom na to da se na svojim matičnih fakultetima s tom temom najčešće nisu niti susreli, neophodno je da se educiraju, kako bi svoja znanja dalje mogli prenijeti i implementirati svojim učenicima i kolegama.

3. Kako Vam se svidio održani Stručni skup i imate li neku poruku za nas?

Stručni skup bio je izuzetno kvalitetno pripremljen - od odlične prezentacije, velike fluidnosti, elokventnosti predavača, velike razumljivosti, sve do topline, interaktivnosti i pregršt informacija prilagođenih za publiku. Sve pohvale na osmišljavanju i realizaciji. Izražavam veliku želju za daljnjom suradnjom s Vama. Vaš entuzijazam i mladost u kombinaciji s velikim znanjem ,osmijehom i toplinom su više nego divna kombinacija koja budi želju da vas se sluša još i još....

Naši predavači od polaznika dobili su same petice, a neke od komentara izdvojili smo za kraj:

„Neposredan poticaj na (samo)osvještavanje društveno-pravnih tema u odgojno-obrazovnom sustavu, a u kojem počesto vladaju niska razina poznavanja prava i odgovornosti svakog pojedinca (posebice djece i mladih).“ I.V.D.

„Oduševljena sam entuzijazmom i pozitivom članova Meritokrata - poželjno je što više ovakvih sadržaja za predavače u školama, također i za učenike.“ N.I. 

„Bili ste savršeni, vidi se da ste uložili puno truda, lijepo se pripremili, ozbiljno shvatili današnji skup i hvala vam na odličnom predavanju. Radujem se suradnji u budućnosti.“ T.T.

„Aktualna tema, zanimljivi predavači, ugodno ozračje i način komunikacije.“ K.Š.


Ovim putem još jednom bi se željeli zahvaliti svim sudionicima, a ponajviše Violeti što je prepoznala naš rad te nas kontaktirala i što smo imali priliku drugima približiti neke od važnih tema i uspostaviti nadamo se dugoročnu i lijepu suradnju.


Objavljeno: 16.12.2020.