Tim Mijenjajmo znanjem održao stručni skup za nastavnike na temu Ustava i ljudskih prava!

Tim Mijenjajmo znanjem je 23. ožujka 2022. organizirao sada već tradicionalan stručni skup  na temu Ustav, ustavnost i ljudska prava u koordinaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje kojem je prisustvovalo 90 nastavnika iz 19 hrvatskih županija.


Ovogodišnji skup nastavak je suradnje započete 2020. kada je na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, održan prvi stručni skup ove vrste. Koristeći prednosti digitalne tehnologije, ovaj je skup, kao i prethodni, organiziran u online formatu, što je omogućilo da skup u stvarnom vremenu prate nastavnici iz  svih krajeva Hrvatske. Stručno usavršavanje prosvjetnih radnika članovi tima su pripremali mjesec dana te su predavanje podijelili na nekoliko dijelova i tema. Prvo su govorili o ustavu i ustavnosti, kao i o nekim razmišljanjima o samoj ideji države. Nakon pojašnjavanja tehničkih, pravničkih termina, nastavili su dalje s ljudskih pravima i njihovim važnostima za sve nas. Nakon kratke pauze, na red je došlo izlaganje o kaznenopravnom aspektu nasilnog ponašanja među mladima, kao i kratki osvrt na zaštitu njihovih prava. Na kraju, da bi završili stručni skup pojasnili su sukobe i načine njihovog rješavanja. 


Vrijedne članice tima, Sunčica Matić i Dora Tramišak, zajedno s voditeljima Majom Arbanas i Josipom Skočibušićem predstavili su teme od iznimnog značaja, da bi prosvjetnim radnicima bilo što lakše prenijeti stečeno znanje svojim učenicima. 
Za dojmove s ovoga Stručnog skupa pitali smo voditeljicu Županijskog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Grada Zagreba i Zagrebačke županije - dipl.ing.,prof. savjetnicu Violetu Grilec.


 „Skup je bio jako bogat, raznolik, s puno informacija, interesantan, kreativan, u niti jednom momentu monoton ili dosadan, otvorio je mnoga pitanja, dao mnoge savjete, otvorio nam oči i urodio željom za novim susretom ,druženjem i podučavanjem. Znanja koja posjedujete, želja da ih dijelite, izuzetno dobar način na koji to radite, s Vašom mladošću i vedrinom je zaista dobitna kombinacija.“


Pohvala nije nedostajalo ni ove godine, a u nastavku donosimo neke od dojmova sudionika.„Jako mi se svidio stručni skup, upravo zbog relevantne tematike koja će u budućnosti postati još važnija.“

M.S.


„Pametni i kreativni mladi ljudi. Uvijek zanimljiva i korisna predavanja. Hvala!“

M.B.


Hvala! Voljela bi da učitelji imaju više ovakvih predavanja!“

J.K.


Ovim putem se želimo zahvaliti gospođi Grilec  na još jednom uspješno održanom stručnom skupu! Nadajmo se da će ovakvih skupova biti i idućih godina.


Objavljeno: 06.04.2022.