Pokrenut je FIPO!

Financijsko i pravno opismenjavanje projekt je studentske udruge Meritokrat koji putem edukativnih članaka i popratnih animiranih videa na jednostavan i razumljiv način objašnjava pojmove iz područja prava i financija. Upravo oko ideje ovog projekta nastala je i sama udruga Meritokrat prije dvije godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon godine dana rada i truda uloženog u realizaciju projekta, 11. svibnja izašao je prvi članak popraćen animiranim videom pod nazivom “Što je to ustav?”, kojeg možete pronaći na sljedećoj poveznici


Ideja projekta Financijsko i pravno opismenjavanje, ili skraćeno FIPO,  je da se svake godine obrađuje druga pravna, odnosno financijska grana, te se projekt postepeno nadograđuje. “Što je to ustav?” prvi je u nizu od sedam članaka i videa kojima se obrađuje grana ustavnog prava, temelj svega. 
Više o samom projektu i što nas sve očekuje, pitali smo voditeljice projekta Josipu Babić i Mihaelu Bekinu:


Zbog čega ste pokrenuli ovaj projekt?

Smatramo da naše društvo ima veliki potencijal, kojeg nažalost određene negativne pojave zaustavljaju. Kao najveće kočnice, detektirali smo s jedne strane korupciju, a s druge strane neznanje. Smatramo kako je edukacija najbolje sredstvo u otklanjanju istih te želimo da svaki član našega društva shvati svoju važnost i odgovornost te nakon što usvoji osnovne pravne i financijske pojmove, aktivno djeluje u svojoj okolini.


Tko je bio o uključen u realizaciju projekta?

Iza svega zapravo stoje studenti. Kolega Benjamin Sadrić osnivač je udruge i idejni začetnik projekta, a nedugo nakon osnivanja povjerio nam je vodstvo FIPO-a. Već godinu dana naš FIPO tim vrlo intenzivno radi na realizaciji projekta, zajedno s ostalim članovima udruge. Veliku podršku i pomoć projektu dao je i izv. prof. dr. sc. Frane Staničić, kojem smo na tome vrlo zahvalni. Zajedničkim snagama, svi skupa, pokrenuli smo jednu lijepu priču za koju se nadamo da će biti aktualna dugi niz godina. Za koga je FIPO namijenjen? 

Za sve! Trudili smo se da sadržaj bude jednako pristupačan svim generacijama, kako bi svaka zainteresirana osoba ovdje mogla nešto naučiti. 


Koji je plan za dalje te koje grane prava možemo iduće očekivati? 

Ideja je da ovo bude jedan dugogodišnji projekt koji će napredovati iz godine u godinu. U sljedećoj sezoni obrađivale bi se osnove postojanja i funkcioniranja Europske Unije. 


Članovima studentske udruge Meritokrat u izradi edukativnih članaka pomogao je i profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s katedre za upravno pravo izv. prof. dr. sc. Frane Staničić, koji nam je o uključivanju u projekt dao svoj osvrt: “Nisam nikada bio veliki pobornik studentskog aktivizma jer je, prema mojem iskustvu, on vrlo često usmjeren ostvarivanju vlastitog probitka. Međutim, od prvog susreta sa studentskom udrugom Meritokrat imam posve drugačiji dojam. Cilj ovog projekta jest provesti financijsko i pravno opismenjavanje građana, što je, gledajući razinu pismenosti naših građana u području financija i prava, hvalevrijedan pokušaj. Moram priznati da sam smatrao da će ovaj projekt ostati u domeni hvalevrijednog pokušaja, ali su me naši studenti još jednom iznenadili kvalitetom njihovog rada i trudom koji su uložili u ovaj projekt. Smatram da će njihovi edukativni članci svakako pomoći prosječnom građaninu u ovladavanju korisnim znanjima u području prava (za sada), a nadam se da će se projekt nastaviti i u području financija i da će naši studenti ustrajati u pomaganju drugima. Na taj način pokazuju (i meni) da studentski aktivizam može biti usmjeren prema javnom dobru. Ne manje važno, pokazuju i da (brojne) predrasude o pravnicima (i studentima prava) nisu istinite. U ovo vrijeme teških iskušenja koja su pogodila Pravni fakultet u Zagrebu, naši studenti pokazuju i nama, svojim profesorima, koliko se puno može napraviti ukoliko ima volje. Ponosan sam na studente u studentskoj udruzi Meritokrat koji su, uz sav svoj teški studentski raspored, našli vremena za doprinošenje javnom dobru. Zahvalan sam im što su me uključili u ovaj projekt kojemu sam, na taj način, dao svoj skromni doprinos. Moja poruka svima uključenima u projekt je: Non desistas, non exieris!Sljedeće u nizu članaka i videa možete očekivati svaki idući ponedjeljak na web stranici Meritokrata te na našim FacebookInstagram i  LinkedIn profilima! Da ne biste propustili nijednu objavu, možete bookmarkati naš web i zapratiti nas na društvenim mrežama! 

FIPO  |  opismenjavanje  |  pravo  |  financije  |  ustav

Objavljeno: 11.05.2020.