Istraživanje pravne pismenosti u srednjim školama

Udruga Meritokrat s članovima tima Mijenjajmo znanjnem provela je malo istraživanje pravne pismenosti u srednjim školama. U istraživanju sudjelovalo je 20 srednjih škola s područja grada Zagreba, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije na uzorku od 272 učenika. Provedeno je u drugim i četvrtim razredima, kako bismo saznali kako se srednjoškolci snalaze u ovim temama na pola i na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja. 


Istraživanje se sastojalo od 21 pitanja s područja ustavnog prava. Pitanja smo raspodijelili u sedam kategorija prema temama obrađenim u okviru projekta FIPO#1. Za svaku od sedam tema postavili smo lako, srednje i teško pitanje. 


Prema rezultatima koje smo dobili prosječna riješenost, odnosno točnost odgovora ukupno je 45,29%.


Razlika između učenika drugih i četvrtih razreda je vidljiva pa tako prosječni rezultat ankete u 4. razredima je 48,88% (N=159), a u 2. razredima 40,23% (N=113).Analizirajući pojedinačne rezultate prema temama, možemo vidjeti da srednjoškolci najviše znaju o sudbenoj vlasti i njezinom ustroju, a nešto teže im je razlučiti dokle sežu i koje su to točno ovlasti Vlade RH.
Ovakvi rezultati nisu iznenađenje, s obzirom na činjenicu da ne postoji sustavno obrazovanje o ovim temama unutar školskog sustava. Smatramo da su ove teme vrlo važne i da bi njihove osnove trebao znati svaki punoljetni građanin. Stoga se nadamo da će u budućnosti one biti prepoznate i da će im se posvetiti više od jednog sata tjedno u okviru nastave iz politike i gospodarstva u četvrtim razredima (u nekim školama ni toliko).

Zahvaljujemo svim profesorima i učenicima koji su sudjelovali u ovom istraživanju i podsjećamo ih i potičemo da na našim stranicama u okviru projekta FIPO, mogu na jednostavan način učiti više o ovim temama.


Objavljeno: 20.04.2021.