''Sloboda govora i govor mržnje u 21. stoljeću'': održan 1. ciklus radionica za srednjoškolce!


Kad bi cijelo čovječanstvo osim jedne osobe imalo isto mišljenje, čovječanstvo ne bi imalo ništa veća prava ušutkati tu osobu nego što bi ona imala, kad bi dobila moć, da ušutka cijelo čovječanstvo.” - John Stuart Mill

Vođeni citatom poznatog filozofa Milla, već drugu godinu zaredom održali smo interaktivne radionice na temu “Sloboda govora i govor mržnje u 21. stoljeću”

Članovi tim Mijenjajmo znanjem, u suradnji s Prvom gimnazijom u Zagrebu i profesoricom Zlatom Paštar u veljači 2022. kroz tri tjedna održali su vrlo zanimljive radionice u kojima su učenicima četvrtih razreda približili teme kao što su sloboda govora i govor mržnje te su im na interaktivan i zanimljiv način objasnili pojmove poput prava, države te sudstva.

Na prvoj radionici naziva Koliko smo slobodni, s učenicima je diskutirano o pojmu slobode, o tome koja je razlika između slobode i prava, a naučili su i o počecima i razvoju prvih država.


Tijekom druge radionice Tko to tamo mrzi, Meritokratov tim bavio se vrlo aktualnom temom o slobodi govora i govoru mržnje. Učenici Prve gimnazije pokazali su izrazito zanimanje za tu temu te su svojim aktivnim sudjelovanjem objašnjavali što za njih znači sloboda govora te do koje granice imamo pravo na vlastitu slobodu, ne ugrožavajući time slobodu drugoga.

U posljednjoj trećoj radionici pod nazivom „Tko sam ja da ti sudim”, prezentirali smo učenicima temeljne pojmove vezane uz sudstvo, pokazali smo primjer tužbe i naučili ih na koji način sami mogu podnijeti tužbu ako smatraju da je neko njihovo pravo ugroženo. Također, učenicima je objašnjeno kako funkcionira Ustavni sud, koje su njegove ovlasti te su na kraju naučili kako mogu podnijeti tužbu Ustavnom sudu.


Nakon održane tri radionice organiziran je kviz za učenike te su najbolji iz svakog razreda nagrađeni sudjelovanjem u završnoj debati gdje su na vrlo zanimljiv, argumentiran i domišljat način iznijeli svoje teze i antiteze, vezane uz izmišljen slučaj koji smo za njih pripremili. Žiri je na kraju imao pune ruke posla te je teškom odlukom odlučio koji je tim u debati ipak za mrvicu bio bolji te smo dodijelili zaslužene nagrade najboljim sudionicima završne debate - tečaj govorništva u suradnji s Udrugom Nova Akropola.

Bilo nam je iznimno zadovoljstvo ponovno organizirati ovaj projekt, zahvalili bismo se učenicima koji su sudjelovali na našim radionicama, a posebno profesorici Zlati Paštar bez koje ove radionice ne bi bile moguće.


Ovaj projekt samo je dio onoga čime se bavi studentska udruga Meritokrat, a kako biste ostalu u toku s najnovijim aktivnostima pratite nas na i našim ostalim profilima  Facebook, Instagram i LinkedIn.Objavljeno: 15.05.2022.