Soft skills: Organizacija vremena, postavljanje ciljeva i komunikacija

Od osnovne škole, preko srednje škole i fakulteta uče nas stjecati znanja i vještine koje će nam jednog dana biti potrebne kada uđemo u svijet rada. Za pravnike to je vrlo vjerojatno – dobra pravna logika, poznavanje pravnih pravila i sudske prakse. No, bez obzira na naša zanimanja postoje neke vještine o kojima nas nisu učili tijekom formalnog obrazovanja, a koje poslodavci upravo i najviše traže. Riječ je o 'mekim' vještinama – soft skills

Soft skills su interpersonalne vještine koje se isprepliću kroz osobnost pojedinca, te karakteriziraju kako će osoba komunicirati s drugima na radnom mjestu. Komunikacija, radna etika, timski rad, vođenje, fleksibilnost, motivacija, donošenje odluka, kreativno mišljenje, rješavanje problema – sve su to „soft skills“. 

Jedan od razloga zašto su ove vještine važne jest to što one olakšavaju međusobno povezivanje zaposlenika. One su ključne za izgradnju međuljudskih odnosa, povećanej osobne vidljivosti i stvaranje mogućnosti za napredak.

Kako bismo iz prve ruke imali priliku učiti i stjecati baš neke od ovih vještina, naš tim Law meet-up organizirao je predavanje s gošćom koja dolazi upravo iz svijeta ljudskih potencijala – Vedranom Smlatić. Vedrana radi u sklopu poduzeća Mazars, kao stručni specijalist Upravljanja ljudskim potencijalima, a također i predaje kao izvanredni predavač na MBA studiju. Prošlog petka, odlučila je kroz jedan osoban pristup pripremiti jedno izlaganje o tome kako bolje organizirati vrijeme, postaviti ciljeve i komunicirati u poslovnom svijetu. 


Tijekom predavanja Vedrana nam je kroz puno vlastitog iskustva pokušala dočarati buran poslovni svijet koji je često pun uspona i padova. U tom svijetu važno je slušati i vjerovati u sebe i svoje odluke, čak i kada nam drugi možda govore drugačije. Uloga naših vrijednosti u donšenju odluka, ali i u našoj komunikaciji s drugima – bila je samo jedna od tema, kao i problem burn out-a s kojim se mladi ljudi često susretnu ulaskom u poslovni svijet. O važnosti organizacije vremena, postavljanja ciljeva, ali i toga da u svemu tome ipak znamo ostati svoji (što god to za nas predstavljalo – možda pokoja šala, možda i rozi laptop) imali smo priliku slušati u ovom poučnom i životnom predavanju, te se ovim putem još jednom želimo zahvaliti Vedrani na vremenu koje je izdvojila i iskustvu koje je s nama podijelila!

 
IZVORI:

https://tockanai.hr/poduzetnik/edukacija/soft-skills-17750/
https://selekcija.hr/2019/08/soft-skills-edukacije-zaposlenika/


Objavljeno: 24.12.2020.