ŠTO NAS JE EPIDEMIJA NAUČILA O DIGITALIZACIJI POSLOVANJA: E-komunikacija sa sudovima, a u budućnosti i s drugim tijelima?

Jesen 2020. donijela nam je novo zaoštravanje epidemije bolesti COVID-19. Kao što svi moramo brinuti za svoje zdravlje, tako i poslovni subjekti moraju brinuti za zdravlje svojih zaposlenika, ali i na financijsko zdravlje svojih poduzeća. Zato svjedočimo različitim načinima kako poslovni subjekti prilagođavaju svoje poslovanje novonastalim okolnostima. Jedan od načina je i promjena u komunikaciji pravnih osoba i poslovnih subjekata sa sudovima. Pravne osobe su do početka rujna 2020. bile dužne zatražiti pristup sustavu e-komunikacije Ministarstva pravosuđa, te je većina njih to i učinila, makar uz određeno kašnjenje. 

Sustav e-komunikacije digitalizira i ubrzava komunikaciju pravnih osoba sa sudovima u sudskim postupcima. Tim sustavom se omogućava slanje podnesaka sudu, primanje sudskih pošiljki te online uvid u spis predmeta. Dugoročno, ako niste prijavljeni na sustav e-komunikacije, sudovi vam neće moći dostaviti sudske pošiljke. U tom slučaju možete propustiti rokove za poduzimanje određenih radnji, što može imati nepovoljne posljedice u sudskom postupku koji se vodi.

Takav bi sustav mogao poslužiti i za druga državna upravna tijela s kojima pravne osobe i poslovni subjekti komuniciraju. Digitalna platforma koja bi bila one stop shop za komunikaciju sa svim državnim tijelima svakako bi bila mjera koja bi unaprijedila konkurentnost našeg gospodarstva. 

Proces registracije za sustav e-komunikacije je vrlo jednostavan:

  1. upisati email adresu društva u sudski registar nadležnog trgovačkog suda putem propisanog obrasca,

  2. poslati online zahtjev Ministarstvu pravosuđa za uključenje u sustav e-komunikacije, te

  3. ispuniti tehničke preduvjete – posjedovati elektronička vjerodajnicu sigurnosne razine 3 ili više te potpisni certifikat i biti upisan u interni registar Ministarstva pravosuđa.

Više informacija i pomoć možete potražiti na stranicama Ministarstva pravosuđa.legalhackaton  |  LegalHack  |  pravo  |  AI  |  timski rad

Objavljeno: 23.02.2021.