Predstavljamo partnere: Hrvatska udruga za mirenje (HUM)

Hrvatska udruga za mirenje (HUM) je od strane Ministarstva pravosuđa i uprave RH akreditirana institucija za provođenje medijacije i edukaciju medijatora. Osnovana je 2003. od strane skupine entuzijasta koji su iste godine završili osnovnu obuku za medijatore koju je organizirao USAID. Oni su prepoznali neizmjeran potencijal medijacije i potrebu njene primjene, promocije i etabliranja u RH. Od tada pa do danas HUM kontinuirano raste i zalaže se da se medijacija kao preventivni, humani i konstruktivni način rješavanja konflikata i sporova afirmira u društvu.

 

Primarna zadaća HUM-a je pomoći pojedincima, organizacijama i svima onima koji se nose s bilo kakvim oblikom pravnog ili nepravnog konflikta ili spora, ono negativno u konfliktu zamijeniti pozitivnim, transformirati konflikte u pozitivnu osobnu, organizacijsku i društvenu silu te u prilike, te kroz medijaciju pomoći njihovim sudionicima postići jedinstvena rješenja i sporazume „skrojene prema njihovoj mjeri”.

 

HUM nudi sljedeće usluge: HUMedijacija, HUMakademija i HUMsavjetovanje.

 

HUMmedijacija odnosi se na medijacije i facilitacije u konfliktima i sporovima. One se provode kako u HUM-ovim prostorijama tako i on-house te online. Pri tome HUM maksimalno slijedi potrebe stranaka koje i trudi se maksimalno ih uvažavati. Hum je ponosan na svoje medijacije i medijatore. Preko 80/ medijacija dovršava se nagodbom, a od toga 50% njih već na prvom i jedinom medijacijskom sastanku, neovisno o tome koliko je prethodno trajao konflikt ili spor.

 

U HUMakademiji HUM organizira raznovrsne edukacije, među kojima su primarne osnovna i dodatna obuka za medijatore. Osnovna obuka namijenjena je edukaciji novih medijatora i medijatorica. U nju su dobrodošli svi oni koji žele naučiti mnogo više o kvalitetnijoj komunikaciji, poboljšanju svih svojih odnosa, boljem razumijevanju i upravljanju konfliktima i vlastitim reakcijama u njima, pregovorima i medijacijskim vještinama i tehnikama. Uspješnim dovršenjem osnovne obuke polaznici postaju certificirani medijatori. Medijatori uz certifikat stječu pravo Registru izmiritelja Ministarstva pravosuđa i uprave te na Listi medijatora/ica HUM-a.

 

Dodatna obuka s druge strane, služi nadogradnji stečenih znanja i vještina. Njeno pohađanje u roku od dvije godine od stjecanja certifikata za medijatore, a nakon završene osnovne obuke, predstavlja i preduvjet za ostanak u Registru izmiritelja te na Listi medijatora/ica HUM-a.

Pored ove dvije obuke HUM nudi i razne druge edukacije i radionice, obuhvaćajući teme kao što su pregovaračke vještine, komunikacijske vještine, upravljanje konfliktima, zastupanje u medijaciji i mnoge druge. Najvažnijim događajem HUM smatra Tjedan medijacije tijekom kojeg se održavaju brojne promocijske i edukativne aktivnosti.

 

Treću skupinu usluga koje HUM pruža je HUMsavjetovanje. HUM-u se svakodnevno mnogi obraćaju s brojnim upitima vezanim za njihove konflikte i sporove. Riječ je o velikim životnim i poslovnim problemima koje oni nisu u stanju riješiti sami. Oni često traže samo da im se objasni koje im to sve mogućnosti rješavanja njihovih problema stoje na raspolaganju i što svaka od njih za njih znači. Zato smo se odlučili kroz savjetovanje o izboru najprikladnijeg postupka zainteresiranima dati odgovore na ta i slična pitanja.

 

HUM okuplja veliki broj redovnih, podupirućih i počasnih članova. Članovi HUM-a mogu biti fizičke i pravne osobe. Na našoj web stranici  možete naći elektronsku formu obrasca za pristupanje HUM-u, ili nas kontaktirati na drugi način (www.mirenje.hr).

 

HUM rado surađuje s mladima, posebno studentima, studentskim udrugama i Pravnom klinikom PF Zagreb, bilo da sudjeluje u zajedničkim projektima bilo da im osigurava raznovrsne edukacije. HUM je s veliki zadovoljstvom pristao i na suradnju s Meritokratom. Pored toga, HUM djeluje kao partner u brojnim drugim projektima, a  u njegovom radu permanentno im se pridružuje veliki broj volontera, među kojima su najčešće studenti pravnih fakulteta. HUM je svima njima neizmjerno zahvalan na njihovom doprinosu.

 

Pred nama je još puno posla. Želimo medijaciju dovesti u sve pore društvenog života ne bi li nakon neuspjelih izravnih pregovora, ona postala primarnim načinom preveniranja i rješavanja sporova svih vrsta. Medijacija postaje sastavni i komplementarni dio tradicionalnog sustava rješavanja sporova. Ona strankama pruža mogućnost za aktivno sudjelovanje u njihovom sporu, daje im priliku ispričati sve ono što je njima važno, osigurava im punu kontrolu i nad postupkom i nad njegovim rezultatom, omogućuje im odlučivati samostalno o vlastitim životima i problemima i što je ne manje važno, osigurava pravo na izbor jedne između više mogućnosti rješavanja njihovog spora. 

 

Radovat će nas ako i vi prepoznati poriv u sebi da nam se pridružite i date svoj osobni doprinos radu HUM-a.hackathon  |  partneri  |  HUM

Objavljeno: 23.02.2021.