Pravnici izvan zone komfora

Digitalna transformacija


Tijekom 2020. godine, mnogi od nas imali su prilike doživjeti pandemiju, potres i poplavu. Digitalizacija i transformacija poslovanja postala ubrzana i neizbježna. Pravnici, kao i ostale profesije, nalaze se na prekretnici. 


Sve manje studenata upisuje pravo. Nedavno je jedna banka zamijenila određeni dio pravnika s robotom pravnikom. Kao i mnoge druge profesionalne usluge, klijenti će sve češće koristiti određeni oblik online platforme ili softver kao pružatelja pravne usluge.


Samim time digitalna transformacija nije neki apstraktan pojam koji nas čeka u budućnosti, već se događa upravo sada.Timeline

Description automatically generated


Bojimo li se robota?


2019. godine pročitala sam da se vrhunski igrač popularne igre Go umirovio jer ga je umjetna inteligencija pobijedila. Ono što je mene iznenadilo nije bila činjenica da je pobijeđen, već činjenica da je odustao od profesije u kojoj je bio dugo godina najbolji na svijetu i u koju je uložio znatan trud i vrijeme. 


Povlačim paralelu sa svojim zanimanjem i razmišljam što će biti kada se jednog dana umjetna inteligencija usavrši u pravnim uslugama. Hoće li pravnici odustati od profesije za koju uložili besane noći u obrazovanje, mjesece u polaganje pravosudnog te godine u pripravnički staž?


Moj osobni dojam o transformaciji jest da određena zanimanja odumiru, a nova zanimanja se rađaju. Tako je bilo u svakoj industrijskoj revoluciji pa tako i u ovoj. Međutim, ono što je novo jest ubrzani razvoj novih tehnologija i sve veća potreba za prilagodljivost novonastalim okolnostima.


Parser compliance – praktične i interaktivne edukacije za pravnike


Kao pravnica i poduzetnica često razmišljam koji problem muči klijente i što će im biti potrebno u budućnosti. Pokušavam predvidjeti tehnološke trendove i proučiti ih s pravne perspektive. Tako se na neki način pripremam korak unaprijed i pokušam se educirati u znanjima i vještina za koje procijenim da će mi nedostajati u narednom razdoblju.


A person standing in front of a television screen

Description automatically generated


Iz tog razloga prije godinu dana pokrenula sam vlastiti brend Parser compliance koji vadi pravnike iz zone komfora u kojoj su se godinama nalazili. Primjerice, većina nas pravnika upisalo je Pravni fakultet jer nam nije išla matematika, a ja sam odlučila organizirati dva modula financija upravo za pravnike. Pa tako za osobe koje često bježe od financijskih pojmova objašnjavamo osnove računovodstva i financija, softvere i metodologiju za rad.


Pravo i tehnologija


Pravnici i tehnologija su još jedan često nespojivi spoj. Kada sam 2015. godine završila magisterij Pravo i tehnologija u Nizozemskoj mnogima nije bilo jasno što jedna pravnica može doprinijeti tehnologiji. 


Specijalizirala sam se u području zaštite osobnih podataka te obavljam poslove službenika za zaštitu. Trenutačna je procjena da u svijetu nedostaje veliki broj službenika za zaštitu podataka te još veći broj stručnjaka za informacijsku sigurnost.


Takvim zanimanjima se mijenja pozicija pravnika od pravnika kojeg zovemo kada imamo problem ili moramo na sud, u pravnika koji predviđa rizike poslovanja, piše razumljive i primjenjive odredbe u ugovor ili interne akte. Na takav način pravnik postaje dio tima. 


Vještinom upravljanja rizicima i projektima, pravnici mogu dobiti značajnu ulogu u informacijskoj sigurnosti, zaštiti podataka, građenju povjerenja u poslovanju te dugoročno održivim ciljevima poslovanja.


Etika i usklađenost


Mnogi ne povezuju termin etike uz pravnike, dok je termin usklađenosti često puta shvaćen kao čisto pravni pojam. Nadzor etičnosti i usklađenosti poslovanja je nešto za što pravnici nisu dobili diplomu, ali uz organizacijske i komunikacijske vještine te dodatnu izobrazbu, pravnici mogu dobiti značajnu ulogu i u tim područjima. 


Pravnici na takvim pozicijama imaju ulogu prevencije pravnih i ostalih rizika te kroz interne akte, edukacije i analize mogu biti važan partner u nadzoru i ostvarivanju ciljeva poslovanja.


Odustati ili prilagoditi se


Možemo izabrati hoćemo li budućnost promatrati kao mračno doba u kojem će nas roboti zamijeniti ili kao izazov da je ovo razdoblje prilika za novi poslovni model, za prekvalifikaciju ili usavršavanje. Samo moramo izaći iz zone komfora i vlastitih predrasuda.


Marija Bošković Batarelo, LL.M. Pravo i tehnologija


legalhackathon  |  LegalHack  |  pravo  |  AI  |  timskirad

Objavljeno: 23.02.2021.