'Danas radim nešto novo' u punom sjaju

Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet i primorala nas da ostanemo kod kuće i da smanjimo svoje socijalne kontakte. Pitali smo se što u takvoj situaciji možemo učiniti mi kao volonteri naspram mjera koje bitno otežavaju većinu uobičajenog djelovanja. Nakon kraćeg razmišljanja, odlučili smo organizirati online putopisna predavanja za korisnike Doma za starije i nemoćne Centar, akciju dobrovoljnog darivanja krvi i akciju prikupljanja donacija božićnih ukrasa za stanovnike zagrebačkog Čučerja, čiji su domovi nastradali u potresu koji je pogodio Zagreb 22.3.2020. 

 Prezentacija s online putopisa

Iako nam je novi način života svima teško pao, primijetili smo da zabrana bilo kakvih posjeta osobama u domovima za starije i nemoćne njima ovu situaciju čini posebno teškom.  Stoga, od početka studenog, svakog četvrtka u 11 sati imamo online susrete s korisnicima Doma Centar na kojima zajedno putujemo u razne zemlje, upoznajemo ih s novom kulturom, ljudima i doživljajima, a do sada smo bili u Latviji, Litvi, Pragu i Parizu! Korisnici nestrpljivo očekuju svaki idući četvrtak, a iako smo u ovu priču krenuli s ciljem da mi kao volonteri nešto pružimo, dogodilo se sasvim suprotno. Mi smo oni koji su postali bogatiji za nova poznanstva, veliku zahvalnost i najiskrenije osmijehe. Mislimo da se ipak mi više radujemo četvrtku!

Korisnici Doma za starije i nemoćne Centar

Iduća akcija u koju smo se upustili jest akcija dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji s Crvenim križem i Studentskim centrom u Zagrebu. Budući da je nova situacija znatno utjecala na zalihe koje se dobivaju dobrovoljnim darivanjem krvi, odlučili smo pripomoći i osigurati provođenje akcije uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Vrlo smo sretni što se na našu akciju odazvalo više od 110 osoba, a više od njih 80 ispunjavalo je propisane uvjete za darivanje krvi.

Dobrovoljno darivanje krvi

Naposljetku, odlučili smo ove blagdane uljepšati stanovnicima zagrebačkog naselja Čučerje, čiji su domovi oštećeni u nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb, a neki od njih i dalje žive u kontejnerima. Također smo prikupljali i ostale životne potrepštine, a prikupljeni će ukrasi biti dio prigodnih božićnih paketa koje će stanovnicima podijeliti župni Caritas.

Dio donacija božićnih ukrasa

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da naše ideje pretvorimo u stvarnost, a kako ne bi propustio nijednu akciju našeg tima 'Danas radim nešto novo’, zaprati nas na našim  FacebookInstagram i  LinkedIn profilima!

DRNN  |  danasradim  |  neštonovo  |  volontiranje  |  pomaganje

Objavljeno: 13.12.2020.