Kako spojiti robotiku i pravo: Održan LegalHack hackathon 2022.!


stručni žiri LegalHack hackathona 2022. činili su predstavnici odvjetničkih društava i tehnoloških tvrtki iz ZagrebaOd 28. travnja do 5. svibnja 2022., drugu godinu zaredom pod okriljem udruge Meritokrat održan je LegalHack hackathon.


Ovaj jedinstveni događaj, jedini takve vrste u Hrvatskoj i šire, interdisciplinarno je studentsko natjecanje koje spaja pravo i tehnologiju. Svjesni strelovitog napretka tehnologija koje se iz dana u dan mijenjaju, a koji često nije popraćen odgovarajućim pravnim okvirom, cilj LegalHack hackathona jest omogućiti nesmetan razvoj inovacija u službi čovjeka.


Tema ovogodišnjeg hackathona, ''Autonomna vozila - kako spojiti robotiku i pravo?'' autorski je zadatak izv.prof.dr.sc. Ive Savić s katedre za Pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Tehnološke kompanije diljem Europe i svijeta najavljuju kako će se uz tradicionalne automobile u ne tako dalekoj budućnosti na prometnicama naći i vozila koja će za svoj rad koristiti umjetnu inteligenciju. Istovremeno, regulativa za njih još uvijek ne postoji ili je tek u začetku.

S obzirom na relevantnost teme, ovogodišnji je hackathon okupio studente prava i tehničkih znanosti koji su radili na prijedlozima zakonodavnog okvira koji bi regulirao pitanje autonomnih vozila. Odgovornost za štetu, obrada osobnih podataka, vlasništvo nad softverskim rješenjima na čijem funkcioniranju bi se temeljio rad autonomnih vozila, samo su neka od pitanja stavljena pred natjecatelje.


Hackathon se održao u hibridnom obliku; otvorenje natjecanja odvilo se putem Zoom platforme, dok je finale održano uživo, u prostorima ZICER-a, Zagrebačkog inovacijskog centra.Na hackathonu se natjecalo 34 studenata odnosno 9 timova sa 6 fakulteta iz Zagreba, Osijeka i Varaždina. Osim studenata, na projektu su sudjelovala 22 partnerskih poduzeća i odvjetnička društva kroz panel, mentorstvo i stručni žiri. Uz partnere, kroz mentorstvo i stručni žiri sudjelovali su profesori, stručnjaci i znanstvenici iz područja prava i tehnologije.Kako je izgledao LegalHack 2022.?


Prvi dan LegalHacka otvoren je panel raspravom o aktualnostima u regulaciji umjetne inteligencije na razini Europske unije, a zatim je uslijedilo predstavljanje partnera hackathona. Pri kraju otvaranja hackathona i panel rasprave, krenulo je odbrojavanje od 72 sata za izradu rješenja. 


Drugi i treći dan protekao je u konzultacijama s legal i tech mentorima koji su usmjeravali natjecatelje pri razradi njihovih ideja. U ponedjeljak, 2.5. u 12.00 sati, nešto manje od 72 sata od početka natjecanja, došao je trenutak da timovi predaju svoja pisana rješenja, nakon čega je stručni žiri pristupio ocjenjivanju.U završnicu natjecanja ulazak je od ukupno 9 osiguralo 6 timova: 4 AI, Hackademski građani, Ne brzo, ali žestoko, Trokolica, Raketa te Omegalol. Sve prisutne na početku je pozdravila predsjednica udruge Meritokrat, Katja Mihelić:


''Udruga Meritokrat osnovana je 2018. na ideji pravnog opismenjavanja građana, iz čega se prirodno prošle godine rodio projekt LegalHack s ciljem demistificiranja prava. LegalHack zamišljen je kao platforma za razmjenu ideja te suradnju studenata različitih struka koji će pravo vidjeti iz perspektive alata koji je ovdje da pomaže te uvede red i predvidljivost, a ne da ograničava. Nastavno na ovogodišnju temu, veseli me vidjeti kako iz perspektive natjecatelja izgleda ''budućnost bez volana'' (slogan hackathona, op.a.).''


Završnica natjecanja počela je 5.svibnja u 10.00 sati u prostorima ZICER-a, gdje je šest timova finalista usmeno prezentiralo svoja rješenja zadatka te odgovaralo na pitanja 12 članova stručnog žirija. U publici su se našli predstavnici partnerskih poduzeća i odvjetničkih društava kao i prodekanice Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nakon zbrajanja ocjena, proglašeni su pobjednici LegalHack hackathona 2022. Tri najbolja osvojila su novčane nagrade te Parser Compliance GDPR edukaciju po izboru.


A tko su pobjednici?

Nagradu za treće mjesto osvojili su članovi tima Raketa: Stela Beluhan, Leda Lulić, Jana Ružić, Tatjana Pajtlar i Filip Mrežar.
Drugo mjesto pripalo je članovima tima Trokolica: Hrvoju Hrvoju, Josipu Alpezi i Janu Petričeviću.

Prvo mjesto zasluženo je odnio tim 4 AI, čiji su članovi: Antonio Straga, Pavica Bilić, Juraj Kuna i Toni Marić.
Svim pobjednicima su uručene prigodne plakete, a predstavnik tima 4 AI, Antonio Straga je prilikom preuzimanja izjavio:

''Ugodno smo iznenađeni - šokirani - pobjedom. Završnica natjecanja je ujedno i prvi put da se vidimo uživo, budući da smo se kao tim našli u grupi za spajanje natjecatelja koji nemaju svoju ekipu. Kada smo saznali da smo prošli u finale, tješili smo se da ćemo se bar imati priliku upoznati, ali ni u snu nismo očekivali ovako dobar rezultat. Želio bih se zahvaliti stručnom žiriju i organizatorima, događaj je zaista bio odličan.''
Na svečanoj završnici natjecanja, prisutnima se obratio i Dino Korunić, koordinator projekta:

“Iza nas je 7 uzbudljivih dana u kojima smo vidjeli koliko se mnogo može postići u tako kratkom vremenu. Ovu priliku iskoristio bih da pohvalim - u prvom redu natjecatelje, koji su vidjeli vrijednost i važnost ovog natjecanja, na hrabrosti, proaktivnosti i izdvojenom vremenu. Pred natjecatelje nije bio stavljen nimalo lak zadatak, ali oni su se iznimno dobro snašli i pokazali zavidnu razinu znanja. Od zakona, pravilnika, pa do općih uvjeta poslovanja i dodataka postojećem zakonodavstvu - uistinu imamo na što biti ponosni. Želio bih pohvaliti i ovogodišnje partnere, članove stručnog žirija, mentore, predstavnike poduzeća i odvjetničkih društava. Iznimno nam je što ste prepoznali vrijednost suradnje sa studentskom zajednicom.''


Ovom prilikom željeli bismo se još jednom zahvaliti svim partnerima, panelistima, mentorima, žiriju i sudionicima što su podržali LegalHack hackathon i zajedno s nama ispisali povijest. Čvrsto vjerujemo da su interdisciplinarnost, kreativno promišljanje i razmjena znanja ključ razvoja pravnog sustava koji može odgovoriti na izazove 21.stoljeća.


Ovaj projekt, kao i ostale koje organizira “Law MeetUp” tim, samo su dio onoga čime se bavi studentska udruga Meritokrat, a ako vas zanima više pratite nas na Facebook, Instagram i LinkedIn profilu.

hackathon  |  pravo  |  legal  |  legalhack  |  završnica  |  finale zicer  |  autonomna vozila  |  AI  |  pobjednici  |  finalisti  |  finale

Objavljeno: 10.05.2022.