Hrvatska dobila svoj prvi pravni hackathon: Održan LegalHack hackathon!

Od 4. do 6. ožujka 2021., udruga Meritokrat spojila je pravo i tehnologiju u LegalHack hackathonu, prvom pravnom hackathonu u ovom dijelu Europe. Hackathon se održap u potpunosti online, odnosno putem platformi Zoom i Slack.


Na hackathonu s temom “AI u službi zdravstva’’ natjecalo se preko 70 studenata, odnosno 17 studentskih timova s više od 10 hrvatskih fakulteta. Osim studenata, na projektu je sudjelovalo 14 partnerskih poduzeća i odvjetničkih društva kroz panel, mentorstvo i stručni žiri. Uz partnere, kroz mentorstvo i stručni žiri sudjelovali su profesori, stručnjaci i znanstvenici iz područja prava i tehnologije.


Kako je izgledao prvi pravni hackathon?

Prvi dan LegalHacka otvoren je panel raspravom o aktualnostima u regulaciji umjetne inteligencije na razini Europske unije, a zatim je uslijedilo predstavljanje partnera hackathona. Pri kraju otvaranja hackathona i panel rasprave, krenulo je odbrojavanje od 24 sata za izradu rješenja. 


Drugi dan protekao je u konzultacijama s Legal i Tech mentorima koji su usmjeravali natjecatelje pri razradi njihovih ideja. U 19.00 sati, točno 24 sata od početka natjecanja, došao je trenutak da timovi predaju svoja pisana rješenja, nakon čega je stručni žiri pristupio ocjenjivanju.


Posljednjeg dana hackathona, prije objave šest timova koji su si osigurali mjesto u završnici natjecanja, za sudionike je održana radionica pod nazivom “Umijeće javnog nastupa”, kako bi se što bolje pripremili za usmeno izlaganje svojih prijedloga regulatornog okvira umjetne inteligencije u zdravstvu.


Nakon uzbudljivog velikog finala kada je šest timova finalista usmeno prezentiralo svoja rješenja zadatka, stručni žiri donio je odluku o pobjednicima hackathona.


A tko su pobjednici?

Nagradu za treće mjesto osvojili su članovi tima Skynet 2.0: Ivan Kos, Andrej Nemčić, Karlo Budić i Leo Obadić, dok su nagrade za drugo mjesto pripale članovima tima madlex: Josipi Babić, Mihaeli Bekini, Ivi Rački, Franku Majdaku i Lovri Križanu. 


Prvo mjesto zasluženo su odnijeli Ivan Sušec, Marina Markota, Josip Alesandro Bajan i Ana Nera Horvat, odnosno njihov tim Cardiac AIrrest.


Da je ovaj projekt naišao na plodno tlo pokazuju brojne pozitivne reakcije  sudionika, što studenata, što partnera, a u nastavku donosimo samo dio:


Bilo je fenomenalno iskustvo iz kojeg se moglo puno naučiti ali i zabaviti te upoznati nove ljude. Preporučam kolegama i nadam se da će prihvatiti preporuku u što većem broju.” 


Zasigurno preporučam svima kojima su ovakva događanja zanimljiva. Odlično je da mogu sudjelovati studenti drugih studija. Oni se tako upoznavaju s pravom a mi dobivamo perspektivu iz drugih znanosti. Svakako, bilo je veoma interesantno iskustvo i drago mi je da sam sudjelovala.


Svidio nam se projekt. Pogotovo interdisciplinarni pristup pravnom problemu koji omogućuje sudjelovanje kolega s različitih fakulteta. Potpuno podržavamo ideju ovakvih natjecanja i ubuduće, pogotovo ako će se fokus staviti na interdisciplinarni pristup.


Iznenađena sam kvalitetom i domišljatošću studenata, kao i dosegom i kvalitetom rješenja, a svakako i organizacijom Hackatona koje je bilo na visokoj razini. Samo tako dalje.


Kako je sve izgledalo iza kamera? 

LegalHack hackathon 2021. održan je u potpunosti online, odnosno putem platformi Zoom i Slack, a za sve su se brinuli članovi “Law MeetUp” tima. Kako vjerujemo da slike govore više nego riječi, pogledajte kako je to izgledalo iza kamera.


A o svemu, kratku izjavu nam je dao i David Terlević, koordinator projekta:

Od samog početka krenuli smo s idejom da napravimo interdisciplinarni projekt, odnosno da na jednom mjestu spojimo pravnike s tehničarima, ekonomistima, medicinarima,... Kao i kroz druge projekte udruge Meritokrat, pa tako i kroz LegalHack hackathon vjerujemo da je potrebno demistificirati pravo s jedne strane, ali i osvijestiti pravnike o drugim područjima s druge strane. Tako smo došli na ideju hackathona koji je spojio upravo sve to - spojio je studente u interdisciplinarne timove, jedne upoznao s pravom i koliko je pravo bitno, a drugima dao uvidi širi od samog prava. To je i budućnost ne samo pravne, već svake profesije. Svakako nam je drago što je projekt naišao na iznimno pozitivne reakcije te vjerujem da smo prvim pravnim hackathonom otvorili put ka još većim i uspješnijim hackathonima u budućnosti.


Ovom prilikom željeli bismo se još jednom zahvaliti svim partnerima, panelistima, mentorima, žiriju i sudionicima što su podržali LegalHack hackathon i zajedno s nama ispisali povijest. 


Čvrsto vjerujemo da su interdisciplinarnost, kreativno promišljanje i razmjena znanja ključ razvoja pravnog sustava koji može odgovoriti na izazove 21.stoljeća.


Ovaj projekt, kao i ostale koje organizira “Law MeetUp” tim, samo su dio onoga čime se bavi studentska udruga Meritokrat, a ako vas zanima više pratite nas na Facebook, Instagram i LinkedIn profilu.

hackathon  |  pravo  |  legal  |  tech

Objavljeno: 10.03.2021.