LegalHack hackathon 2022: Hodogram natjecanja

Meritokrat već drugu godinu za redom donosi jedini pravni hackathon na ovom području – LegalHack, koji će se održati od 28. travnja do 5. svibnja 2022. u hibridnom obliku.


No, što je u stvari hackathon?


Naziv ''hackathon'' spoj je dvije riječi - ''to hack'' (riješiti izazov na nov i kreativan način) i ''marathon'' (u što kraćem vremenskom roku).


Hackathon je dakle, kratak i dinamičan događaj na kojem sudionici osmišljavaju vlastita, originalna rješenja kao odgovor na postojeći izazov.


Cilj hackathona je stvoriti platformu za razmjenu ideja i umrežavanje s drugim sudionicima, istraživačima i stručnjacima.


Izvorno nastao kao programersko natjecanje, koncept hackathona se danas koristi i u drugim znanstvenim područjima, kao što je pravo.


Pravni hackathon - legal hackathon - za cilj ima okupiti interdisciplinarnu zajednicu stručnjaka koji, svaki nudeći perspektivu svojeg područja stručnosti, rade zajedno na pisanom prijedlogu pravnog reguliranja nove društvene pojave.
Regulacija mora s jedne strane omogućiti nesmetan razvoj, a s druge osigurati poštovanje ljudskih i drugih prava. 


LegalHack hackathon pred vas i vaš tim postavlja izazov pod nazivom “Autonomna vozila – kako spojiti robotiku i pravo?''. Prijave za LegalHack bit će otvorene do 24. travnja u 23:59 putem forme: https://bit.ly/legalhack_prijava.


Za 3 tima koja najviše dojme stručni žiri svojim rješenjem, osvajaju vrijedne novčane, ali i druge nagrade, te priliku za umrežavanje s partnerima i drugim sudionicima. Detaljna pravila LegalHack hackathona pronađite na poveznici: https://bit.ly/legalhack_pravilnik.
Otvorenje natjecanja održat će se putem online, putem Zoom platforme. Otvorenje će započeti panel raspravom na kojoj će sudionici imati priliku upoznati ovogodišnje partnere, a autorica ovogodišnjeg zadatka, izv. prof.dr.sc. Iva Savić predstavit će zadatak natjecateljima. Nakon toga, sat kreće otkucavati, a timovi počinju s izradom svojih rješenja!


Zadatak je moguće već sada preuzeti na:https://bit.ly/legalhack_zadatak, a natjecatelji će ga dobiti na svoju e-mail adresu zajedno sa smjernicama koje im mogu poslužiti pri osmišljavanju pisanih rješenja.


Konzultacije s mentorima održat će se kroz drugi i treći dan natjecanja, kada će timovima na raspolaganju biti tech i legal mentori koji će svakom timu u odvojenim terminima putem Zoom platforme pomoći dodatnim savjetima i uputama pri razvoju njihovih rješenja.


Svoja rješenja timovi predaju 2. svibnja u podne putem za to predviđene forme, nakon čega će žiri sastavljen od pravnih i tehnoloških stručnjaka ocijeniti rješenja te nakon zbrajanja ocjena objaviti konačan poredak i finaliste.


Kriteriji za ocjenjivanje dostupni su na poveznici: https://bit.ly/kriteriji_ocjenjivanja.


Finalisti će imati 2 dana za pripremu usmenih izlaganja i prezentiranja svojih rješenja na završnici natjecanja.


Finale, odnosno završnica natjecanja održat će se uživo, 5. svibnja, u Ziceru - Zagrebačkom inovacijskom centru, s početkom u 10 sati.


 Ne propustite priliku biti sudionikom drugog po redu (ujedno i jedinog) pravnog hackathona u regiji i pokažite nam svoju viziju spoja robotike i prava!


Objavljeno: 20.04.2022.