''O Europskoj uniji'': završen 2. ciklus interaktivnih radionica za srednjoškolce!


Temelj svake države je obrazovanje mladih.“  - Dioniz

Tim Mijenjajmo znanjem 12. je svibnja 2022.  započeo II. ciklus radionica za srednjoškolce, ovaj put na temu Europske unije.

Europski parlament i Vijeće su 2022. godinu proglasili Europskom godinom mladih te pokrenuli niz aktivnosti za jačanje građanskog angažmana mladih u oblikovanju budućnosti Europe.

Mladim ljudima bitno je približiti kako nisu samo državljani određene države, već i punopravni građani Europske unije.

Unatoč tome, čitav je niz kompliciranih pravnih izraza, zbunjujuće sličnog nazivlja koje na prvi pogled mistificiraju Europsku uniju.

Cilj i svrha ciklusa "O Europskoj uniji" je približiti mladima njihova prava i način ostvarivanja istih u EU, institucije EU i njihov rad, odnos prava Unije i nacionalnog prava te druge bitne informacije, koje uzete zajedno daju osnovnu sliku o poretku Unije. S ciljem produbljivanja postojećeg i stjecanja novog znanja među srednjoškolcima,  Meritokratov tim  Mijenjajmo znanjem u 1. je polovici svibnja održao radionice o Europskoj uniji u Prvoj gimnaziji.


Hrvatska kao članica Unije sudjeluje u stvaranju europskog zajedništva, i svi mi živimo ne samo pod domaćim zakonima, nego i pod pravom EU, stoga smatramo da  svaki sugrađanin mora biti upoznat sa osnovama pravnog poretka Europske unije.

Nazivi radionica su: Povijest i razlozi nastanka EU i Kako to Europska unija funkcionira?. Učenicima su se približile teme o prošlosti EU, temeljne vrijednosti, EU državljanstvo, pitanja nadležnosti, institucije, odnos uredba/ direktiva.


 Uz zanimljive interaktivne radionice, u srijedu, 18. svibnja 2022., održala se i debata u kojoj su po troje učenika iz dva razreda žustro branili svoje teze, iznosili svoje stavove i obrazlagali svoje mišljenje o EU. Temelj za debatu su pronašli u člancima 3. i 6.  Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji uređuju isključivu i komplementarnu nadležnost EU.  Pobjedničkom timu su uručene i prigodne nagrade, knjige na temu osobnog razvoja i komunikacijskih vještina, te ulaznice za muzej.
Tim Mijenjajmo znanjem je iznimno zadovoljan zainteresiranošću i aktivnošću naših srednjoškolaca. Naime, smatramo kako je jako bitno probuditi svijest kod mladih ljudi o temama za koje možemo sa slobodom reći da nikad dovoljno dobro ne znamo i o kojima je potrebno razgovarati. Kroz razgovor i interakciju s našim maturantima, za koje vidimo da su iz dana u dan, iz radionice u radionicu sve aktivniji, zreliji i odgovorniji, zaključili smo da su dovoljno spremni za „svijet odraslih“.


Veliko hvala Prvoj gimnaziji, profesorici Zlati Paštar i našim vrijednim srednjoškolcima. Bila nam je čast i vidimo se sljedeće godine s mnoštvom novih i zanimljivih materijala.

Ovaj projekt samo je dio onoga čime se bavi studentska udruga Meritokrat, a kako biste ostalu u toku s najnovijim aktivnostima pratite nas na i našim ostalim profilima  Facebook, Instagram i LinkedIn.


 Objavljeno: 19.05.2022.