Održan Tjedan medijacije 2022. u suradnji s Hrvatskom udrugom za medijaciju!Udruga Meritokrat je u suradnji s Hrvatskom udrugom za medijaciju u tjednu 23. -27. svibnja 2022. održala drugi po redu Tjedan medijacije za mlade!

Tijekom 5 dana trajanja, u okviru 3 predavanja i 2 radionice, cilj Tjedna medijacije bio je mladima  približiti medijaciju ne samo kao način alternativni način rješavanja  sporova, već i kako medijacijske vještine komunikacije, slušanja i uvažavanja sugovornika mogu primijeniti u privatnim odnosima, obrazovanju i karijeri.

Iz usta i iskustva socijalnih radnika, poduzetnika i pravnika gotovo stotinu sudionika iz Hrvatske i inozemstva imalo je prilike čuti kako  filozofija mirnog rješavanja konflikta koja leži u centru medijacije mijenja način komunikacije sa suradnicima, klijentima i prijateljima.


Tjedan medijacije započeo je predavanjem dr.sc. Srđana Šimca, dugogodišnjeg medijatora i predsjednika HUM-a, o koji je sa sudionicima podijelio deset ''zlatnih pravila'' komunikacije, od kojih je jedno od najvažnijih moć poslušati i čuti što nam sugovornik želi reći, kao i ono što nam izravno ne govori.


Drugi dan Tjedna medijacije bio je posvećen mladima koji tek ulaze na tržište rada, a poduzetnik Jerislav Bobić ponudio je savjete kako ispregovarati uvjete rada koji će odgovarati objema stranama te kako se zauzeti za sebe u poslovnom svijetu.


Treći, ujedno i posljednji dan predavanja zatvorio je dr.sc. Vanja Bilić koji je slušatelje upoznao s aktualnom pravnom regulativom u području obiteljske medijacije u Hrvatskoj, primjerima iz Skandinavije te mogućim budućim kretanjima uređenja instituta medijacije u okviru Obiteljskog zakona.


Odvjetnici i medijatori Petar Petrić i Ana-Marija Kajić iz odvjetničkog društva Petrić&Kajić otvorili su prvi od dva dana radionica u Tjednu medijacije te iznijeli dva aktualna primjera svjetskih slučajeva medijacije koji ilustriraju da i najveći pravosudni sustavi aktivno koriste medijaciju kao efikasan način rješavanja sporova - slučaj OxyContin Purdue Pharma vezan uz efekte lijeka OxyContin te slučaj urušavanja Champlain Towers South nebodera iz Floride.


Posljednji dan Tjedna medijacije zatvorili smo radionicom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje su sudionici uz tajnicu Hrvatske udruge za mirenje, Suzanu Fugaj, imali priliku naučiti kako dragim ljudima reći ne i ostati u dobrim odnosima. Studentima je predstavljena filozofija Marshalla Rosenberga, tvorca nenasilne komunikacije te tehnike aktivnog slušanja i ''ja poruka''. 

Iznimno nam je drago što smo ponovno imali priliku surađivati s Hrvatskom udrugom za medijaciju, a atmosferu cijelog događaja najbolje ilustrira činjenica da su se sudionici pozdravili s pitanjem o tome kada planiramo održati idući Tjedan medijacije. 


Objavljeno: 02.06.2022.